Instytut Skrzynki

Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie?

Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „SMAK CHLEBA 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. 15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia ŻNIWA W SZRENIAWIE  Przeszłość – Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami. 
        
Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

W kategorii pieczywo żytnie:

Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni    

I miejsce: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta

II miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA

III miejsce: Marcin Biernaczyk „Chata pod Lipami” z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką
    
Wyróżnienia otrzymali: 
Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za  Chleb żytni ze słonecznikiem        
Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański)  za Chleb razowy z mąki sztorowej - płatkowanej razówki    .

Nagroda specjalna „Z przeszłości do przyszłości”: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.

W kategorii pieczywo pszenne:

Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie    

I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji „Olenderskie Smaki”, Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny


III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny

Wyróżnienia otrzymali: 
Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

W kategorii pieczywo inne i mieszane:

Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi 

I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie

II Miejsce: Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb pszenno-żytni    

III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański

Wyróżnienia:
Klaster Turystyczny "Szlak Piastowski w Wielkopolsce" za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
Piekarnia "Gwóźdź" Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny    

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak chleba 2024”:
Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie    
Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie    
Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem "Nowinianka"
Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA Chleb słowiański
Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie "Drużynianka"    
Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.    

Nagrody pieniężne w niniejszym konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.    

Nagrody specjalne „Z przeszłości do przyszłości”, tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.

Podczas imprezy w Szreniawie wystąpiły zespoły ludowe z całego świata, a zwiedzający chętnie brali udział także w licznych pokazach i animacjach. Uczestnicy mieli także okazje rozsmakować się w ofercie członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na alejce szlakowej stanęły stoiska z: 
lodami rzemieślniczymi - Wytwórnia Lodów z Kórnika (Lodziarnia Perełka i Bistro Podzamcze w Kórniku)
miodami i produktami pszczelimi -  Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo)
wędlinami i przetworami mięsnymi – Tradycyjne Jadło (Pobiedziska)
borówkami i przetworami z borówek – Borówkowy Gaj (Konarskie)
serami zagrodowymi – SER-ce Jadzi (Dobieżyn)
rzemieślniczymi chlebami – Bogucki Chleb (Tuczno)
lokalnym piwem - Browar Szreniawa
kuchnią polową i stoiskiem gastronomicznym - Wiejski Stół - Dr Maryniak (Skórzewo).
na miejscu w Szreniawie także z potrawami Karczmy w Szreniawie z kuchnią polską.
Ponadto można było degustować precle piastowskie przygotowane zgodnie z recepturą ze szlaku piastowskiego wypieczone przez Piekarnię-Cukiernię NATURA (Kobylnica) oraz wyśmienity sok jabłkowy z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda.

Kolejne spotkanie z alejką szlakową organizatorzy planują w dniu  Dożynek Miejskich w Poznaniu 7 września br.

Facebook.com X.com