Podczas XIX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, w piątek 15.08.2025 r. odbył się konkurs Polska Nalewka Roku 2025. W konkury stanęło 85. nalewek domowych z całego kraju. Kapituła Smaku wyłoniła zwycięzców na scenie festiwalu.
Kapituła obradowała w Hotelu Kolegiackim w Poznaniu. W skład Kapituły weszli:
Hieronim Błażejak – Przewodniczący Kapituły
Wojciech Suchanek – Wiceprzewodniczący Kapituły
Jan Babczyszyn – Prezes Fundacji Instytutu Skrzynki
Ewa Michalska
Wiktor Kląskała-Mroczek
Przemysław Daroszewski
Niclas Fjellström (Szwecja).
Kapituła przyznała:
GRAND PRIX: Nalewka Wiśniowa, autor Henryk Oczkowski (Wieprz, woj. śląskie)
I miejsce: Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
I miejsce: Nalewka Mahonia z pigwowcem, autorka Danuta Pietrusik (Kodeń, woj. lubelskie)
I miejsce: Nalewka Miętowa, autor Henryk Oczkowski (Wieprz, woj. śląskie)
II miejsce: Nalewka Czeremcha, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
II miejsce: Nalewka Pieczona Ałycza z kwiatem akacji, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
II miejsce: Nalewka Dereń 2021, autor Piotr Kazberuk (Hajnówka, woj. podlaskie)
III miejsce: Nalewka Figi suszone z miodem 2024, autor Piotr Kazberuk (Hajnówka, woj. podlaskie)
III miejsce: Nalewka Tarnina 2022, autor Andrzej Kudlicki (Uroczystko Iwnia, Adamów, woj. lubelskie)
III miejsce: Nalewka Cytryniec chiński metodą farmaceutów z marzanką wonną autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
Wyróżnienia:
- Nalewka Dereń wytrawny 2023, autor Andrzej Kudlicki (Uroczystko Iwnia, Adamów, woj. lubelskie)
- Nalewka Dzika Róża, autor Henryk Oczkowski (Wieprz, woj. śląskie)
- Nalewka Z jagody kamczackiej, autor Robert Wierzchołowski (Ostrówek maz., woj. mazowieckie)
- Nalewka Mirabelka 2022, autor Andrzej Kudlicki (Uroczystko Iwnia, Adamów, woj. lubelskie)
- Nalewka Wiśniowa 2023, autor Grzegorz Kral (Międzybrodzie Żywieckie, woj. śląskie)
- Nalewka Jerozolimka, autor Marcin Marzec (Ostowiec Świętokrzyski, woj. świętokrzyskie)
- Nalewka Mirabelkowa, autor Jan Makiewicz (Tarnowo Podgórne, woj. wielkopolskie)
- Nalewka Kompozycja 15. Ziół, autor Henryk Oczkowski (Wieprz, woj. śląskie)
- Nalewka Malinowa, autor Robert Wierzchołowski (Ostrówek maz., woj. mazowieckie)
- Nalewka Mirabelka Żółta, autor Marcin Marzec (Ostowiec Świętokrzyski, woj. świętokrzyskie).
Nagroda Specjalna im. Hanny Szymaderskiej: Nalewka Pigwa z miodem, autor Robert Wierzchołowski (Ostrówek maz., woj. mazowieckie)
Nagroda Specjalna im. Piotra Bikonta: Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
Nagroda Specjalna za Najlepszą Nalewkę z Powiatu Poznańskiego: Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, gm. Suchy Las).
Organizatorem konkursu była Fundacja Instytutu Skrzynki, przy współpracy Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Partnerzy wydarzenia to Powiat Poznański oraz Miasto Poznań.
Wydarzeniem towarzyszącym był wykład i połączony z rozpoczęciem konsultacji społecznych poświęconym zamiaru wpisania tradycji nalewkarskich w Polsce na krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Spotkanie poprowadził Tomasz Łuczak – koordynator regionalny NID ds. niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wykład zorganizowała Fundacja Instytutu Skrzynki oraz Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki
Wyniki - punktacja.pdf
Fot. Instytut Skrzynki oraz H. Dymalski
________________________________________________________________________
Więcej informacji/wywiady:
Liliana Kubiak – Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki
e-mail: liliana.kubiak@instytutskrzynki.pl; tel. 451 152 795