Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 15.12.2024 r.
Konkurs „Na wigilijnym stole 2024” – gdzie w Wielkopolsce po najlepsze świąteczne przysmaki i słodkości?
Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”. Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków przygotowanych przez m.in. wielkopolskie restauracje, cukiernie i piekarnie, uczniów szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:
Grand Prix: KGW "Źródlanki" Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
I miejsce: KGW "Źródlanki" Tomice i Rybojecko za Wigilijna roladę grzybową
II miejsce: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Głos Daszewic" w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
III miejsce: KGW "Świtezianki" w Mirosławkach (gm. Stęszew) za Barszcz wigilijny.
Wyróżnienia otrzymali:
-
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Głos Daszewic" w Daszewicach za Zupę rybną z lanymi kluskami
-
KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
-
KGW "Skrzynianki" (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemska
-
Monika Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik
-
KGW "Źródlanki" Tomice i Rybojecko za Babkę pierników.
W kategorii Restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym producenci):
Grand Prix: Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą (Biskupice, gm. Pobiedziska) za Domek z piernika
I miejsce: Piekarnia Frąckowiak z Poznania za Chleb świąteczny
II miejsce: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białegi, gm. Murowana Goślina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
III miejsce: To Nie Piekarnia (Wiry, gm. Komorniki) za Piernik Malinowy.
Wyróżnienia otrzymali:
-
Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Sernik królewski z pistacjami
-
Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ((gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
-
Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna (Kobylnica, gm. Swarzedz) za Makowiec zwijany
-
Wiejski Stół Dr Maryniak (Skórzewo, gm. Dopiewo) za Barszcz wigilijny
-
Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Piernik firmowy
W kategorii Szkoły gastronomiczne:
Grand Prix: Zuzanna Kurkiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Świąteczny dakłas
I miejsce: Katarzyna Chrobot z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Sernikową świąteczną delicję
II Miejsce: Oliwier Gawdzik z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Wytrawne śledzie z pestkami dyni
III miejsce: Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Mini serniczki z pistacjami.
Wyróżnienia otrzymali:
-
Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Bombki z piernika oraz Gwiazdę Betlejemską
-
Malwina Kańduła z Zespołu Szkół im. Dezyderego Chłapokwskiego Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Przysmak Fircyka oraz za Leśny psikus
-
Anna Derwich z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Gołąbki - odlotowy łosoś.
Dodatkowo, poza ekspercką kapitułą obradowała także Młoda dziecięca kapituła, która degustowała zgłoszone w konkursie pierniki i pierniczki i przyznała „Piernikowe serduszka”:
Złote serduszko:
-
Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za domek z piernika
-
Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za bombki z piernika
Srebrne serduszko:
-
Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za pierniczki oraz piernik firmowy
-
KGW "Źródlanki" Tomice i Rybojecko za babkę piernikową
Brązowe serduszko:
-
Izabela Rutkowska "Bella ciacho" za krajankę piernikową
-
Monika Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej za Piernik Ani
Nagrodę specjalną konkursu i wyróżnienie Dyrektora Instytutu Skrzynki otrzymał Felix Vogel z cukierni Konditorei – Vogel z miejscowości Braunfels z Niemiec regionu Hesja za pierniki świąteczne
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wigilijnym Stole 2024” otrzymali:
-
Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goslina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
-
To Nie Piekarnia z Wirów (gm. Komorniki) za Piernik Malinowy
-
Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą z Biskupic (gm. Pobiedziska) za Sernik królewski z pistacjami
-
Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
-
Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna Kobylnica (gm. Swarzędz) za Makowiec zwijany
-
Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Barszcz firmowy
-
KGW "Źródlanki" Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
-
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Głos Daszewic" w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
-
KGW "Świtezianki" w Mirosławkach (gm. Steszew) za Barszcz wigilijny
-
KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
-
KGW "Skrzynianki" (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemską
-
Monika Szymańska KGW "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik